És un líquid incolor, d'olor característica, soluble tant en aigua com en greixos; es caracteritza per ser una substància psicoactiva, depressora del sistema nerviós central, i amb capacitat de causar dependència.
Aquest aportació energètica no s'acompanya d'una aportació nutritiva com minerals, proteïnes o vitamines.
és la nostra droga cultural per excel·lència, fins al punt que el fet de beure és considerat normal ja que tres quartes parts de la població espanyola beuen de manera esporàdica o habitual. Actualment, però, s'està prenent consciència que l'alcohol és una droga més i que el seu consum no és en absolut innocu.
De fet, el consum d'alcohol és un dels principals factors que es relacionen amb la salut dels individus i de les poblacions, ja que les conseqüències del seu consum abusiu tenen un gran impacte en termes de salut i en termes socials.

Hi ha dos tipus de begudes alcohòliques: les fermentades i les destil·lades.

Les begudes fermentades són les procedents de fruites o de cereals que, per acció de certes substàncies microscòpiques (llevats), el sucre que contenen es converteix en alcohol.
Les begudes fermentades més comuns són el vi, la cervesa i la sidra.

-El vi és el producte resultant de la fermentació del raïm fresques o del most. El seu contingut alcohòlic sol oscil·lar entre els 10 i els 13 graus.

-La cervesa s'obté a partir de la malta cervesera, procedent de la transformació de l'ordi i altres cereals. Per aconseguir el sabor amarg se li afegeix llúpol. El seu contingut d'alcohol sol oscil·lar entre els 4-6 graus.

-La sidra, procedeix de les pomes triturades i fermentades. El seu contingut en alcohol sol arribar als 5 graus.

Les begudes destil·lades s'aconsegueixen eliminant mitjançant calor, a través de la destil·lació, una part de l'aigua continguda en les begudes fermentades.
El principi bàsic d'aquesta acció és que l'alcohol s'evapora a 78 graus i l'aigua a 100 graus, per tant tenen més alcohol que les begudes fermentades, aconseguint els 30-50 graus.
Entre les begudes destil·lades més conegudes es troben:


-El conyac o brandi, que deriva de destil·lats del vi criats en atuells de roure.

-La ginebra, que resulta de la destil·lació de macerats de baies de ginebre i altres cereals.

-El whisky, que s'origina de barreja de cereals (ordi, blat de moro, sègol).

-El rom, que s'obté de la destil·lació de la melassa fermentada de la canya de sucre o de remolatxa.

-El vodka, que s'obté de diversos cereals, generalment sègol i també de la patata.